Najveće svjetske misterije koje su malo poznate javnosti

Rijetko se pojave priče koje imaju moć da u trenutku privuku pažnju čitalaca na temu kojom se bave. Ipak, nerazjašnjene i bizarne misterije uvijek će golicati ljudsku maštu.

Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima, nestanak tijela u vazduhu, most s kojeg je izvršeno mnoštvo samoubistava, samo su neke od malo poznatih misterija za koje nikada nije dato naučno objašnjene kako i zašto je do njih došlo.

Šanti Devi:  Godine 1930, kada je imala samo četiri godine, Šanti Devi iz Nju Delhija rekla je roditeljima da je nekada živjela u gradu Mutri, danas poznat kao Mathura, da je bila majka troje djece koja je umrla pri porođaju i da je njeno ime bilo Ludgi. Kako je to neprestano ponavljala, roditelji su odlučili istražiti priču. I zaista, ispostavilo se da postoji Mutra i da je u njemu živjela žena po imenu Ludgi, koja je umrla pri porođaju. Tamo su doveli i Šanti, koja je odmah počela pričati tamošnjim dijalektom i prepoznala je svog supruga i djecu iz prethodnog života. Čak je dala 24 precizne izjave koje potvrđuju činjenice iz života preminule Ludgi.

Duh Fredija Džeksona:  Zastrašujuću fotografiju snimljenu 1919. godine i prvi put objavljenu 1975. godine snimio je sir Viktor Godard, penzionisani oficir britanskih kraljevskih vazdušnih snaga. Na fotografiji pozira Godardova eskadra, koja je služila u Prvom svjetskom ratu u vojnoj vazdušnoj bazi "HMS Daedalus". Na fotografiji se, osim pilota, pojavljuje i jedno lice "viška" – riječ je o mehaničaru koji je dva dana ranije poginuo u avionskoj nesreći, a sahrana je održana na dan nastanka ove fotografije. Smatra se da je Džekson, nesvjestan svoje smrti, odlučio pozirati na toj grupnoj fotografiji.

Most Overtoun: Most Overtoun sagrađen je 1859. godine blizu Miltona, u škotskoj regiji Dumbarton, a postao je poznat po cijelom nizu neobjašnjivih događaja. Prvi su zabilježeni pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je primijećeno da psi, obično oni sa dugom njuškom, iznenada i neočekivano skaču s mosta u smrt. U nekim slučajevima psi bi preživjeli ovaj 16 metara dug pad, oporavili se, pa ponovno pokušali isto. Uočeno je da su svi psi skočili s iste strane i s istog mjesta, što cijelu stvar čini još tajanstvenijom. Neki vjeruju da je ovaj most uklet.

Godine 1994. muškarac je svoje dijete bacio s mosta tvrdeći da je ono antihrist. Kasnije se isti taj muškarac pokušao ubiti skokom s tog mosta. Neki vjeruju i da je most Overtoun mjesto na kojem se susreću svijet živih i svijet umrlih, a ponekad i preklapaju.

Džejms Vorson: Džejms Vorson je 3. septembra 1873. godine prihvatio izazov da u rekordnom roku pretrči 32 kilometra dugu dionicu između Leamingtona i gradića Koventrija. Trenirao je neko vrijeme, pa je pozvan da predstavi svoje vještine, na što je i pristao dok su ga u kočiji pratila dvojica prijatelja – Barham Vajs i Hamerson Burns, koji je cijeli događaj zabilježio kamerom. Na pola puta Vorson je odjednom zapeo i pao naprijed, smogavši snage za samo jedan kratak, ali upečatljiv vrisak.

"To je bio najgori mrtvački zvuk koji smo čuli", kazao je Vajs prepričavajući ovaj događaj.

Vorson pri padu nije dotakao tlo, nego je potpuno nestao u vazduhu nakon prodornog vriska i prije nego je uspio dodirnuti tlo. Organizovana je i potraga u kojoj je lokalno stanovništvo pretražilo cijelo područje u potrazi za Džejmsom, a u potrazi su korišteni i psi, koji su čudno reagovali na mjestu na kojem je Vorson nestao. Nikada više nije viđen.

Đavolji otisci: U noći između 8. i 9. februara 1855. godine, kao i naredne dvije ili tri noći, nakon što je napadao snijeg, u okrugu Devon u Engleskoj uočene su stope koje su izgledale kao otisci kopita širine od 3,80 do 6,35 centimetara, udaljene međusobno 20 centimetara, koje su se nastavljale preko pašnjaka u dužini od 160 kilometara. Tu ne bi bilo ništa čudno da, sudeći prema stopama, "šetaču" problem nisu predstavljale kuće, rijeke, bale sijena i ostale prepreke, koje je samo prehodao, o čemu svjedoče iste te stope pronađene na snježnim krovovima kuća, štala i visokim zidovima koji su mu stajali na putu. Takođe, stope su vodile do, kroz i iz odvodnih cijevi promjera samo deset centimetara. Organizovana je i potraga za "šetačem", u okviru koje je pretraženo cijelo područje, no nije pronađen. Zanimljivo je i da su 12. marta 2009. godine duž Devona osvanule stope poput onih iz 1855. godine.

Felisija Feliks-Mentor: Felisija Feliks-Mentor umrla je 1907. godine u 29. godini, nakon iznenadne bolesti, one za koju Haićani vjeruju da osobu pretvara u zombija. Godine 1936. pronađena je žena koja je "bauljala" ulicama sve dok nije našla put do farme za koju je tvrdila da je pripadala njenom ocu. Vlasnici farme ženu su prepoznali kao Felisiju Feliks-Mentor, za koju su gotovo 20 godina bili uvjereni da je mrtva, a da je to zaista ona potvrdio je i njen suprug. Zbog lošeg zdravstvenog stanja smještena je u bolnicu, a doktori koji su se bavili ovim slučajem njeno su ponašanje opisali ovako: "Njeni povremeni ispadi smijeha bili su lišeni emocija, a vrlo je često govorila o sebi u prvom ili trećem licu. Izgubila je osjećaj za vrijeme i bila je prilično ravnodušna prema svijetu oko sebe."

"SS Ourang Medan": U februaru 1948. godine poslan je SOS poziv koji je primilo nekoliko brodova u blizini Indonezije, a koji je došao s holandskog teretnjaka "SS Ourang Medan". Poruka od koje su se mnogi ježili glasila je: "Svi oficiri, uključujući i kapetana, su mrtvi. Moguće je da je cijela posada mrtva." Nakon ove poruke uslijedilo je neuhvatljiv Morzeov kod, a potom i posljednja jeziva poruka: "Umirem!"

Kad je do teretnjaka stigao prvi spasilački brod, s "Ourang Medana" niko se nije javljao. Ono što je spasilačka ekipa zatekla pri ukrcavanju na brod bilo je jezivo. Kompletna posada broda bila je mrtva, oči su im bile otvorene, lica okrenuta prema suncu, ruke raširene, a na licima izraz užasa. Na tijelima su bile vidljive povrede. Kad je spasilačka ekipa došla, osjetila je jezu iako je temperatura bila 43 stepena u plusu. Odlučili su odvući brod do prve luke, ali prije nego što su uspjeli izvesti tu akciju, na brodu je izbio požar. Spasilačka ekipa jedva je uspjela pobjeći s broda i prerezati konopac kojim su brodovi bili povezani prije nego je "Ourang Medan" eksplodirao i potonuo. Tačna sudbina posade broda, kao i uzroci njihove smrti ostali su misterija.

Komentariši